11 Apr

Čudovit družinski izlet v Pekel

Slabih deset minut iz Šempetra privozimo do osamelega krasa, natančneje Ponikovske planote. Kraj Ponikva, prijetno odmaknjen od dveh bolj prometnih linij (Ljubljana – Celje, ŽalecVelenje), se baha z gričevnato pokrajino s pohodniškimi potmi, kraškimi vrtačami in požiralniki, na robu planote pa v dolini proti Šempetru skriva jamo Pekel, ki jo že milijone let ustvarja reka Ponikvica. Ta se po potovanju skozi jamo prelevi v potok Peklenščica.

s1.jpg

Jama je dobila ime po peklenščku, ki se šopiri pred njenim glavnim vhodom. Poleti in pozimi, ko pride do večje temperaturne razlike med jamo in zunanjim svetom, se nad potočkom naredi meglica, ki pa je domačine stoletja nazaj dokončno prepričala, da to le mora biti vhod v pogubo.

s1-2.jpg

Vodeni ogledi so ob polni uri, za večje skupine tudi po dogovoru. Z vodičem se sprehodimo po dvoranah in predorih, se vzpenjamo po stopnicah med stalaktiti. Spodnje nadstropje ljubkovalno kličejo Pekel, zgornje pa že Vice in ko se na koncu vzpneš do vrha, prideš v Nebesa. Na poti vidimo tudi najbolj redka globokomorskia bitja, kot so orjaški lignji.

s2.jpg

Jama je stara približno 3 milijone let. Po površini je med manjšimi jamami v Sloveniji, se pa lahko pohvali z največjim obiskovalcem dostopnim podzemnim slapom. Pet meterski vodni padec sicer ni dovlj, da bi nam orosil lica, je pa med nadrealističnimi skulpturami neverjetno veličasten.

s3.jpg

Vodič pove veliko zanimivosti in predstavi različne oblike kapnikov in drugih jamskih pojavov (stalaktiti, stalagniti, zavese). Po nekaterih se širi zelenkasta plast alg, ki so jamo naselile po postavitvi luči (rastlinja drugače notri ni). V enem od jezer smo celo videli prozornega rečnega rakca, ki se mi pa ni uspel ujeti na fotografijo.

s4.jpg

Jama bi naj bila najlepša, ko je osušena, to pa je ponavadi po kakšni suši sredi poletja. Takrat se podzemni svet svetlika. Ima pa zima druge prednosti, mi smo lahko od blizu videli spečega netopirja, kako zakrit v zimski spanec visi iz veličastnega jamskega stropa.

s5.jpg

Med potjo je vodič ugasnil luči, tako da smo imeli priložnost doživeti popolno temo, na katero se oči ne morejo navaditi. Zanimiva izkušnja, saj se ti po nekaj trenutkih čiste nebogljenosti zazdi, da so ostali čuti začeli vladati in slišiš šepete, na katere prej nisi bil pozoren.

s6.jpg

Pekel v Savinjski dolini je res lahko zabaven družinski izlet, vstopnina na glavo pa znaša le 10 €. Osebno najboljša izkušnja je bila ravno sprehajanje med ozkimi stebri in včasih nizkim stropom, (na enem mestu dovoljeno) dotikanje gladkih površin in občudovanje dveh divjih prebivalcev pekla. Popolnoma drugačna izkušnja kot v Postojni ali v Škocjanskih jamah.

Sorodne objave

  • London, 5 dni oteklih podplatovV januarju sem obiskal kolega, ki je pred kratkim sprejel službo buisiness development managerja v Londonu. Bival sem lahko pri njemu, tako da se mi z iskanjem prenočišča ni bilo potrebno ubadati, prav tako pa sem zvečer lahko doživel […]
  • Ugodne počitnice in popotovanje na MaltiOd mojega oddiha na Malti je minilo že nekaj časa, vendar bi vseeno rad na kratko predstavil otok, ki na res majhnem prostoru združuje bogato zgodovinsko dediščino, zanimivo in edinstveno pokrajino, čudovite plaže za vse okuse ter […]
  • Najine prve podganceZa rojstni dan me je moja boljša polovica vprašala, če bi si želel podganco. Bil sem itak takoj za, saj sem o njih že slišal veliko pozitivnega, zato sva oba intenzivno začela zbirati informacije o nakupu in reji. Kmalu sva ugotovila, da […]

2 thoughts on “Čudovit družinski izlet v Pekel

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja