08 Nov

Ginger cow

Danes sem gledal zadnjo epizodo South Parka, Ginger Cow. Nujno si jo poglejte, sporočilnost je res neverjetna. Tematika: mir na Bližnjem vzhodu.

Rad bi podal samo nekaj iztočnic, o katerih sem veliko razmišljal in se mi zdijo žalostno resnične.

Mir na svetu je verjetno v trenutni situaciji nemogoč. Najbolj problematične so naše razlike. Očitno je v naši naravi, da gojimo negativna čustva do nekoga, ki nam ni podoben. Pa je to lahko religija, barva kože, spolna usmerjenost, ideologija, politična opredeljenost … Takšne razlike privedejo do sporov, spori do vojn, vojne do sovraštva. In nekaj generacij trajajoče sovraštvo se že tako ukorenini v človeka, da mira preprosto ne more več sprejeti, tudi če vojne ni. Neuspešno si poskušam predstavljati, kako bi se počutil jaz, če bi mi pol sorodstva in sigurno nekaj prijateljev umrlo zaradi fanatičnih idej mojega soseda. Seveda mu ne bi odpustil, tudi če bi mi nekdo nad mano to ukazal.

Po drugi strani pa če bi nekdo dovolj visoko, neko božje bitje, ki mu zaupam, kateremu molim, da poskrbi za moje bližnje, rekel, da je vojne konec, da razlik ni, vsi smo enaki, radi se imejmo … bi pa verjetno odreagiral drugače. Ampak kako mi naj to božje bitje to sporoči? Da lahko vem, da je on? Da ni le še eden izmed tisočerih prerokov, ki se vsak dan šopirijo po Youtube-u? Seveda, rdeča krava. Rdeča krava, ki je omenjena nekje v moji sveti knjigi!

In ker si z vsemi “taglavnimi” delim to sveto knjigo, bi tudi oni prepoznali blagoslovljen pomen, si segli v roke in pozabili na vse zamere. Seveda, če je bog tako želel!

Ampak “bog ne daj”, da kasneje kdo od nas ugotovi, da krava v resnici ni bila rdeča, ampak je bila samo še ena navadna krava! Konec! Laž! Bog jim ni odpustil grehov! Pa smo spet na začetku … Kakorkoli obrneš stvari, ima Dawkins prav. Moti se po moje samo v tem, da bi svet brez religije ne poznal vojn. Verjetno bi jih bilo manj, bi pa še vedno tekle za dobrine, barvo kože, ideologijo … Ali pa zaradi nestrinjanja o imenu, kako bi se ateisti imenovali. Ali pa smo mogoče ljudje res napredovali? Rasne vojne verjetno več ne bo, glede vojne za dobrine smo jo (vsaj za enkrat) dobro odnesli (kriza še ni terjala krvi). Ideologija? Khm.

No, vsaj punta več ne bo. Nihče od nas si noče umazati rok na vilah.

Sorodne objave

  • Volitve v GrčijiOd sobote spremljam dogajanje v Grčiji in deljena mnenja glede zmage skrajno leve stranke Syrize. Najbolj zanimiva članka, ki sem ju v zadnjem času bral, sta Zakaj je dobro da Syriza Zmaga (pro, Jože P. Damjan) in Why the Greek result […]
  • Neresnost Slovenskih železnicDanes vam lahko z gotovostjo opišem neresen odnos, ki ga opažam in doživljam kot žal zvest uporabnik Slovenskih železnic v Celju in tudi drugod. V nedeljo zvečer sem na železniško postajo prišel pol ure prehitro. Odločil sem se, da bom […]
  • LaTeX in slovensko črkovanjeEna bistvenih prednosti, ki jih je moj oče za LibreOffice/OpenOffice naštel pred LaTeX urejevalniki (v mojem primeru TexStudio) je slovensko črkovanje. Ker takrat še nisem poznal rešitve, sem mu bil prisiljen dati prav. Danes se je […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja