03 Jul

Delavnica: Zajem in obdelava 3D podatkov v podvodni arheologiji (3. dan)

VIDEO: Delavnica

Dopoldansko delo

Po briefingu, kjer je vsak povedal svoja doživljanja in pripombe iz prejšnjega dne, smo dobili več nalog:

 • postavitev boe
 • postavitev mreže
 • totalno risanje, risanje kvadrantov
 • merjenje razdalj med referenčnimi točkami
 • fotodokumentacija za fotogrametrijo in video dokumentacija za predstavitve
 • določanje “absolutnih točk” za umestitev najdišča (na najbolj osnoven način, z veliko improvizacije) – merjenje globine
 • čiščenje s pomočjo podtlaka

Čeprav smo imeli veliko nalog, smo jih po mojem mnenju dobro opravili in se veliko naučili. Sam sem sodeloval pri fotodokumentaciji za fotogrametrijo in določanju/merjenju globine. Z budyem sva pri merjenju globine morala zelo veliko improvizirati in se dogovarjati (razen enkrat vse pod vodo) in na končen rezultat sva oba ponosna.

Fotodokumentacija za fotogrametrijo pa je dokaj zahteven postopek. Rok Kovačič mi je posodil svojo kamero (specifikacije ne poznam) in sem se odpravil na snemanje. Potrebno je bilo skrbeti za pravilno globino in prav tako pokritost površine (med 30% in 70%). Naloge po mojem mnenju nisem najbolje opravil, saj sem prvič fotografiral pod vodo, bilo pa je tudi nekaj zmede kje se kvadranti začnejo in končajo.

Foto: dr. Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

DSC01994

Foto: dr. Franc Solina

DSC01998

Foto: dr. Franc Solina

DSC02000

Foto: dr. Franc Solina

Popoldanska predavanja in delavnice

Prvo predavanje je vodil Rok Kovačič, ki je predstavil fotografijo in podvodno fotografijo za namene dokumentacije, publiciranja in predstavitve. Nekaj časa je posvetil čisto tehničnim osnovam, predstavil pomembnejše nastavitve, vhodne parametre, nastavljanje ostrine idr., predstavil je pa tudi bolj estetske komponente, npr. pravilno kompozocijo. Pogovarjali smo se tudi o različnih specifičnih lastnostih vode, npr. lom in šum ter omenjali aparate, primerne za različne nadvodne in podvodne pogoje. Sledila je zanimiva razprava.

Sebastjan Govorčin, podvodni arheolog in študent iz Zadra, nam je na strukturiran in razumljiv način predstavil osnovno terminologijo plovil, saj se dopoldan pod vodo srečujemo z maonami (tovornimi ladjami). Spoznali smo nekaj karakteristik najbolj značilnih plovil, ki jih najdemo na Jadranu. Predavanje je bilo v veliko pomoč pri razumevanju našega dela in predvsem pri razumevanju kasnejših nalog, ki smo jih dobili.

Skupaj z Rokom sva nato vodila večerni delavnici. Udeleženci so se razdelili v dve skupini in vsaka se je lahko preizkusila s fotoaparatom in fotogrametrijo ali 3D snemanjem in modeliranjem. Skenirali smo predmete in obraze, fotografirali pa okoliške objekte (npr. zid). Rezultat fotogrametrije smo pridobili s programom Autodesk 123D Catch.

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Urnik

 • 9.00 – 11.00: briefing
 • 11.00 – 15.45: dopoldansko podvodno delo
 • 15.43 – 16.30: malica
 • 16.30 – 19.00: predavanja
 • 19.00 – 21.30: delavnice

Sorodne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja