02 Jul

Delavnica: Zajem in obdelava 3D podatkov v podvodni arheologiji (1. dan)

Dolgo pričakovani 1. julij je le prišel in začela se je 1. arheološko-računalniška delavnica z naslovom “Zajem in obdelava 3D podatkov v podvodni arheologiji.” Dobili smo se na pomolu v Portorožu na vzhodnem delu skladišč soli v Fizinah pri “Grobišču” maon, kjer je danes in bo tudi v naslednjih dneh potekalo terensko arheološko delo pod vodo.

Namen delavnice ni pridobitev certifikata ali kakšnega drugega priznanja, ampak poleg spoznavanja problematike, metodologije in pomena 3D (ali v arheologiji pogosto 3R – trirazsežnostnih) informacij tudi druženje in krepitev vezi v tej mogoče (za nekatere) nenavadni družbi arheologov ter inženirjev računalništva in informatike. In kdo vse (za enkrat) sestavlja našo interdisciplinarno družbo? Udeleženci smo štirje študenti računalništva in informatike (FRI), novinar, pet arheologov in študentov arheologije (FF/OzA) ter štirje podvodni arheologi iz Zadra (Arheološki muzej Zadar). Med predavatelji pa bomo poslušali pred. Darjo Grosman (FF/OzA), Roka Kovačiča (Golden Light Photography), Gregorja Berginca (XLab, 3. dimenzija) ter organizatorja delavnice prof. dr. Franc Solina (FRI) in mag. Miran Erič (ZVKDS).

Dopoldansko delo

Bistveno za današnji dan je bilo spoznavanje ostalih udeležencev (nad vodo in zelo pomembno tudi pod vodo), terena, na katerem bomo v naslednjih dneh delali, in starih analognih metod podvodnega dokumentiranja. Prav tako smo dobili prvo nalogo, da postavimo merilni okvir in referenčne točke (za nadaljnje meritve) po najdišču.

Foto: dr. Franc Solina

 

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Popoldansko predavanje – Arheološka metodologija, pomen, daljinski zajemi podatkov in perspektive, pred. Darja Grosman

Popoldan nas je in bo v naslednjih dneh gostila Fakulteta za pomorstvo in promet (Univerza v Ljubljani). Odstopila nam je nekaj prostorov za shranjevanje opreme in predavalnico Pozejdon. Prvi dan smo poslušali zanimivo predavanje pred. Darje Grosman, pionirke aerofotografije v Sloveniji. Predstavila je problematiko in pomen arheologije ne samo kot pomembnega člena zaščite kulturne dediščine in pa tudi bazične znanosti. Spoznali smo najpomembnejše tehnike arheološkega zaznavanja opazovanja (površinski pregled, ALS oz. LIDAR, aerofotogrametrija, geofizika in geokemija, georadar …), arheološke tehnike skozi zgodovino, pomen geografskih informacijskih sistemov (npr. Google Earth), pomen 2D, 3D in 4D (čas) informacij, primere aerofotogrametrije in mnogo drugega.

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Foto: Franc Solina

Foto: dr. Franc Solina

Dobili smo tudi 1. domačo nalogo: pripraviti celovit dnevnik z vsemi podrobnostmi o potopih. Rok: naslednje jutro! =)

Večerno dogajanje

Lahko si predstavljate, da po napornem dnevu nismo še kaj veliko “migali”, smo si pa v poznih večernih urah vseeno privoščili eno pi- khm -jačo čez cesto!

Urnik

  • 9.00 – 10.30 – spoznavanje ekipe
  • 10.30 – 11.00 – uvodni govor
  • 11.00 – 15.00 – potop
  • 15.00 – 16.00 – malica
  • 16.00 – 20.30 – predavanja

Sorodne objave