11 Apr

Čudovit družinski izlet v Pekel

Slabih deset minut iz Šempetra privozimo do osamelega krasa, natančneje Ponikovske planote. Kraj Ponikva, prijetno odmaknjen od dveh bolj prometnih linij (Ljubljana – Celje, ŽalecVelenje), se baha z gričevnato pokrajino s pohodniškimi potmi, kraškimi vrtačami in požiralniki, na robu planote pa v dolini proti Šempetru skriva jamo Pekel, ki jo že milijone let ustvarja reka Ponikvica. Ta se po potovanju skozi jamo prelevi v potok Peklenščica.

s1.jpg

Jama je dobila ime po peklenščku, ki se šopiri pred njenim glavnim vhodom. Poleti in pozimi, ko pride do večje temperaturne razlike med jamo in zunanjim svetom, se nad potočkom naredi meglica, ki pa je domačine stoletja nazaj dokončno prepričala, da to le mora biti vhod v pogubo.

[ več ]

08 Apr

Kdo bo umrl naslednji?

Končno je tukaj april in v nedeljo prihaja nova (peta) sezona Game of Thrones (Igra perstolov).

Zasledil sem zanimivo vizualizacijo o smrtih v seriji (za enkrat tudi v knjigi, ampak baje se bo s to sezono serija še bolj oddaljila od knjig – vključno z usodo naših naljubših likov).

got

22 Mar

Ugodne počitnice in popotovanje na Malti

Od mojega oddiha na Malti je minilo že nekaj časa, vendar bi vseeno rad na kratko predstavil otok, ki na res majhnem prostoru združuje bogato zgodovinsko dediščino, zanimivo in edinstveno pokrajino, čudovite plaže za vse okuse ter podtalno vzdušje bivše angleške kolonije.

Nekaj dejstev

Malta je otoška državica južno od Italije. Sicilijo bi dosegli po okoli 100 km, malenkost dlje pa pridemo do obal Severne Afrike. Malta je del EU, v unijo so vstopili istočasno kot Slovenija. Plačuje se z evri. Velika večin cen je enako visokih kot pri nas.

[ več ]

19 Mar

Kaj naredi spletno stran?

Na sobotnem Coderdoju sem imel kratko predstavitev za otroke, in sicer Kako nastane spletna stran.

Mogoče je na mestih preveč poenostavljena, ampak z njo sem želel predstaviti smisel vse kompleksnosti, ki stoji zadaj. Upam, da bo še komu zanimiva.

10 Mar

London, 5 dni oteklih podplatov

V januarju sem obiskal kolega, ki je pred kratkim sprejel službo buisiness development managerja v Londonu. Bival sem lahko pri njemu, tako da se mi z iskanjem prenočišča ni bilo potrebno ubadati, prav tako pa sem zvečer lahko doživel London skozi oči domačina.

tenza.jpg

Ponedeljek: Ljubljana -> Trst -> Stansted -> London

Letel sem z Raynairom iz Trsta. Pot je trajala slabi 2h, prispel sem pa na relativno veliko letališče Stansted. Vsem svetujem, da potujete s potnimi listi, saj je bila vrsta za ostale obiskovalce zelo dolga. Med rezervacijo busa in pristankom letala sem si pustil 1h rezerve, pa sem za las ujel čas za odhod. Veliko jih ni imelo takšne sreče.

[ več ]

09 Mar

Simulacija okužbe z ošpicami oz. zakaj cepiti otroka

Ko kot družba pridemo do stopnje, da so starši že takšni eksperti, da lahko mirno in javno ocenjujejo silovito obremenjevanje razvijajočega se imunskega sistema, ni čudno, da se skoraj izumrle bolezni vračajo med nas. Jaz vsekakor nisem. Zato si ne dovolim javno zavračati splošno sprejeta dejstva. Resnost situacije pa nam nazorno prikazuje naslednji graf: 20150131_USC861.png

Zgodovinsko gledano so to bolezni, ki bi morale že izumreti, zdaj pa se odstotek cepljenih ljudi drastično zmanjšuje. Nevarnost okužbe odlično ponazarja Simulacija na TheGuardian.com, ki tudi razloži, zakaj je cepljenje kolektivna dolžnost zdravih ljudi, da zaščitimo tiste, ki se zaradi potencialnih zapletov cepiti ne smejo.

[ več ]

01 Feb

Slovarji

Redno uporabljam štiri spletne slovarje:

Dve ključni stvari sta mi osebno moteči. Prva je, da moram uporabljati štiri orodja, druga pa, da moram odpreti spletno stran v brskalniku, prekopirati / vstaviti niz, ki ga želim poiskati, čakati na rezultate, prebrati definicije in kopirati v tekstovni urejevalnik.

No, težko bi vse opravil z eno operacijo, nekaj jih pa vseeno lahko prihranim, npr: odpiranje brskalnika in iskanje slovarja, lepljenje iskalnega niza …

Zato sem pripravil dva Github Gista, za poizvedovanjepo DIS-u in po Termania slovarju:

Zdaj še moram poskrbeti vsaj za The Free Dictionary (žal nimajo API-ja, pogoji uporabe so tudi malce neprijetni – pozor, ti so tudi drugje), nato vse združiti v eno komando in na koncu še mogoče integrirati v svoj urejevalnik – Emacs =)

$ dis slovar
slovar:
 * thesaurus -> slovar sopomenk
 * data catalog, data dictionary -> podatkovni katalog, podatkovni slovar
 * glossary -> besednjak, slovar
 * data dictionary, data catalog -> podatkovni slovar, podatkovni katalog, slovar podatkov
$ termania slovar
slovar: 
* [sl] slovár
 1. knjiga, v kateri so besede razvrščene po abecedi in pojasnjene 
 2. besedni zaklad
* [sl] slovar
 en dictionary vocabulary wordage lexis glossary 
 de Wörterbuch Vokabular Vokabeln Wortschatz Vokabel 
 sq fjalor 
 fr glossaire
* [sl] slovár-ja m s -em (á) prevajati s ~em; pravopisni, razlagalni ~; slikovni ~; slovensko-nemški ~; ~ tujk; poud. obogatiti svoj ~ s pregovori |besedni zaklad, besedje|; ... več...
* [sl] slovar1. seznam navadno po abecedi razvrščenih in pojasnjenih besed 2. seznam besed, šifer, npr. osnovni indeks, frazni indeks ... več...
* [sl] slovar
 1. besednjak; besedišče, besedni zaklad, besednjak; leksikon
* [sl] slovár
 1. knjiga, v kateri so besede razvrščene po abecedi in pojasnjene
* [sl] slovar
 pt dicionário
* [sl] slovár
 de das Wörterbuch
* [sl] slovárlexicon dictionary
* [sl] slovár
 sl dizionario, vocabolario ... več...

[ več ]

27 Jan

Volitve v Grčiji

Od sobote spremljam dogajanje v Grčiji in deljena mnenja glede zmage skrajno leve stranke Syrize. Najbolj zanimiva članka, ki sem ju v zadnjem času bral, sta Zakaj je dobro da Syriza Zmaga (pro, Jože P. Damjan) in Why the Greek result matters (contra, The Economist). Kljub temu se mi ne zdi pošten odpis dolgov (naši?) in pa zahteva po odškodnini za posledice 2. svetovne vojne (a ni Nemčija že zelo drago plačala, poleg tega pa se je že vsaj drugič iz poraznih gospodarskih razmer dvignila boljša in močnejša?).

[ več ]

28 Dec

ACNLB in Banka Celje oz. kako mi ni uspelo obnoviti certifikata

Nedolgo nazaj dobim po pošti obvestilo, da mi bo potekel ACNLB certifikat za Klik, in novo referenčno številko, drugi del gesla za obnovo pa naj bi že dobil po elektronski pošti. Po temeljitem pregledu vseh elektronskih nabiralnikov sem zaključil, da so mi e-pošto verjetno poslali na neobstoječ nabiralnik.

Najprej sem poklical brezplačno telefonsko številko Banke Celje, opisal problem in izvedel, da lahko takšne probleme rešujem le v njihovih poslovalnicah. Vse ok, se odpravim naslednji dan v poslovalnico v Ljubljani in s prijazno gospo za okencem moj sum glede elektronskega naslova tudi potrdiva. Ni problema. Zamenjava naslov in še nekaj drugih zastarelih podatkov, gospa se še pozanima s kolegi glede samega postopka, nato pa me opozori, da bom moral počakati nekaj delovnih dni, da ga dobim. Ker sem imel še mesec pa pol časa za obnovo, me to ni preveč skrbelo.

[ več ]

25 Nov

Brezplačne delavnice programiranja CoderDojo, Django Girls in Rails Girls

V Sloveniji se že vsaj dve leti organizirajo brezplačni tečaji programiranja za osnovnošolce (CoderDojo) in začetnice programiranja (Django Girls in Rails Girls). V zadnjih dveh mesecih sem imel priložnost sodelovati kot mentor na vseh treh. Če ne poznate delavnic in vas zanima več informacij ali pa ste že slišali za vse tri in vas zanima, katera je za vas ali pa za vašega mulca, vam ponujam insajderske informacije iz vseh treh delavnic.

CoderDojo

CoderDojo je namenjen predvsem osnovnošolcem, čeprav se nam je pridružil kdaj tudi kakšen starejši. Za razliko od Rails Girls in Django Girls, delavnica poteka vsak teden ob petkih v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani ter vsako drugo soboto v mesecu v prostorih Zemante (Celovška cesta 32). CoderDojo je internacilnalno neprofitno gibanje, predano računalniškemu izobraževanju otrok. Poslanstvo je širjenje računalniške izobraženosti in pismenosti med mladimi. Izobraževanje poteka nekoliko drugače kot v šolah, saj si vsak udeleženec sam izbira naloge, ki jih bo opravljal. Naloga mentorjev je le, da na spletu najdejo primerne naloge ter odgovarjajo na vprašanja, ko je to potrebno. Večkrat je pred delavnico tudi kakšna krajša predstavitev neke računalniške tematike, ki pa običajno ne usmerja nadaljnjega poteka delavnice.

[ več ]